DET SKER

NOVEMBER 2019

Hver dag

kl. 16:00 & 19:00

(undtagen søndag)

INDEN VINTEREN KOMMER

En film af Stefan Jarl

I Stefan Jarls seneste film ”Inden vinteren kommer” udgør en svensk sommeridyl i Västgötland kulissen til en krig.

I indledningen er vi næsten i Paradis. En lille dreng trækker jordbær på strå. Lige efter falder en bombe i udkanten af engen. Hjemme er der morgenkaffe, smukke pelargonier og en børnetegning hængt op på køkkenvæggen. Og så er der drengen og hans hest, som rider gennem landsbyen med kampflyene tordnende i periferien. 

 

”Inden vinteren kommer” tager tilskuerne med fra det øjeblik, hvor alt vender, hvor nogle af kupmagerne banker på familiens dør. Filmen er surrealistisk, da tanken om krig i et så svensk miljø forekommer absurd, men samtidig er den fuldstændig realistisk.

De, som har fulgt krigen i Syrien og Irak på nært hold, ved, at det er sådan, det ser ud i landsbyerne der: små militsgrupper driver omkring og udsætter ganske almindelige mennesker for ondskab.

Det var det samme i det tidligere Jugoslavien, og næste gang sker det måske i Sverige.  Og det er selvfølgelig den aktuelle krig i Syrien, som filmen får en til at tænke på.

Den største trussel er ikke civilisationen, men mennesket selv.  I denne film et ondt, hensynsløst dyr.

Filmen er mørk, lige som verden er mørk.

”Kain var den første forbryder.

Siden da har der været krig.

Mennesket er uhyggeligt.”

- Albert Camus

 

”En gang imellem får jeg at vide, at mine film er mørke.  Jeg tror, at det kun er ved at udsætte sig selv for den dramatiske, ofte tragiske, dimension, at vi kan lære os selv at kende og forstå, hvad empati og medlidenhed er.” 

- Stefan Jarl 

Medvirkende: Eva Röse, Peter Andersson, Henrik Norlén, Joel Spira, Valter Skarsgård, Wilhelm Abraham.

 

Længde: 76 min.

posthus teatret - Rådhusstræde 1 - 1466 København K - Mail: posthus@mail.tele.dk - Tlf: +45 33 11 66 11